Placering ny simhall

Välkommen till Saltsjöbadens IF Simning.

Börja simma med SIF-simning

 

Vill du börja simma med oss? Gör så här:

  1. Skapa ett konto till den person som vill börja simma med oss. Detta gör du genom att öppna  www.saltsjobadensif.se välj där på höger sida ”Skapa konto”. Fyll i alla uppgifter
  2. Aktivera kontot via den länk som skickas till din mail.
  3. När kontot är aktiverat så klickar du på fliken boka aktivitet sök där upp en grupp som heter ”Kö till simning alla nivåer 1-breddverksamhet
  4. Håll sedan utkik i er mail (se även i skräp korgen) efter inbjudan till uppsim.

 

Uppsim:

Vi har alltid ett uppsim för en som vill börja simma med oss. Detta för att kunna placera barnet i rätt nivå utifrån barnets kunskaper.

 

Simskolan/Breddverksamhet:

Vi har 6 nivåer i simskolan. När man är klar med en nivå, dvs barnet ska klara av de moment i den nivån innan vi flyttar upp ett barn till en högre nivå. Flyttar vi upp ett barn innan barnet är klar med delmomenten blir det svårt och jobbigt för barnet. 

När man är klar med simskolan går man över till Breddverksamheten . Då slipar vi vidare på tekniker i alla simsätt för att kunna gå vidare till antingen tävlingsgrupp eller till motionssim för ungdomar.

 

 

Vid frågor kontakta Annette Jansson Pantolin på mail annette@saltis-sim.com

  • 23 aug 2015

Styrelsen i simsektionen vill med detta informera er medlemmar om utvecklingen av placeringsfrågan av ny simhall i vår kommundel och föreningens syn i frågan. Vi uppmanar er att sprida informationen till bekanta och gärna diskutera saken med våra lokala politiker.

Kort bakgrund. Innan sommaren lyckades inte kommunfullmäktige komma till beslut avseende placering av ny simhall på nuvarande Näckenbadet. En återremiss begärdes av en minoritet av politikerna om att ytterligare utreda placeringsfrågan. Detta utredningsarbete är nu genomfört och förslaget från utredande tjänstemän är en fortsatt en placering på nuvarande Näckenbadet.  Frågan ska återigen upp för beslut i kommunfullmäktige under september månad.

Nedan utvecklas föreningens ställningstagande i frågan. 

-Saltsjöbadens IF (SIF) värnar samlingsplatsen IP som en fungerande mötesplats med närhet till skolor.

-För simsektionen är den viktigaste aspekten kontinuitet, dvs. att vi med minst risk har tillgång till en simhall i området Saltsjöbaden/Fisksätra. Sammantaget sett är en nybyggnation på befintlig plats det bästa alternativet.

Nedan utvecklas föreningen ställningstagande i frågan. Därefter återfinns utdrag ur tidigare kommunikation med kommunen om vikten av kontinuerlig tillgång till simhall.

Styrelsen för SIF simsektion den 21 augusti 2015

Föreningens ställningstagande

SIF är en förening med omkring 2600 medlemmar, boende i Saltsjöbaden, Fisksätra och till viss del övriga Nacka/ Stockholm. En levande idrottsplats på nuvarande IP är central för föreningens verksamhet och den integrerande effekt verksamheten tydligt bidrar med. IP är en starkt etablerad plats i samhället dit brukare från Saltsjöbaden och Fisksätra söker sig året runt. Platsen är en förutsättning och fungerar mycket väl för de frivilliginsatser som håller igång föreningens verksamhet. Simhallen utgör en mycket viktig del i helheten. En placering på IP av den nya simhallen bibehåller och fortsätter bygga IPs starka etablering bland medborgarna och gagnar den idrottsliga samvaron och integrationen mellan medborgarna.

Vi vill också lyfta fram den viktiga aspekten kring närhet till skolorna i området. De flesta barn i Saltsjöbaden/Fisksätra går i skolor som har gångavstånd till Näckenbadet vilket borde vara en viktig aspekt både vad avser möjligheten till bra simundervisning i skolorna samt tillgänglighet efter skoltid. SIF simsektion har ett bra samarbete med alla skolor i området Saltsjöbaden/Fisksätra och genomför mycket extraundervisning som stöd till skolorna.

Under de senaste årens diskussioner med kommunen kring simhallsfrågan har tidsaspekten varit central, dvs livslängd på Näckenbadet och hur snabbt kan ny simhall vara på plats. Vi och vad vi förstått även tjänstemännen har dragit slutsatsen att placering på befintlig plats är snabbaste sättet få en ny simhall på plats i området. Risken för ytterligare fördröjning i processen mot långsiktigt hållbar lösning är helt enkelt mindre med placering på samma plats som tidigare simhall.  Med planärende och byggtid är det möjligt med ett genomförande på tre till fyra år och där simsektionen och även skolorna i Saltsjöbaden och Fisksätra ser ett behov av ersättningsbassäng under byggtiden på två år. Med en placering i Fisksätra uppfattar vi att planärendet kommer ta åtskilliga år mer. Med tanke på att Näckenbadet enligt kommunen har en livslängd på två till tre år innebär detta att vi då får en lång period utan bad eller med temporär lösning vilket kommer göra Fisksätra till ett mycket dyrare alternativ.

Beaktat ovan gör SIF sammantaget bedömningen att det bästa alternativet ekonomiskt, för att säkra tillgång till simhall för brukarna i området Fisksätra/Saltsjöbaden samt som förutsättning för en fungerande samlingsplats på IP, är att snarast gå vidare med projektering kring ny simhall på befintlig plats.

Tidigare kommunikation med kommunen om vikten av kontinuerlig tillgång till simhall

Nedan återfinns utdrag ur mail från simsektionen till fritidsnämnden hösten 2013 i samband med Näckenbadets stängning. För att belysa konsekvenserna om kontinuerlig tillgång till simhall i området inte finns.

”För SIF-simning är det självklart avgörande att vi har kontinuerlig tillgång till en simhall. Vi har idag drygt 500 aktiva fördelat på 60 i tävlingsgrupper , 60 i vuxensim samt omkring 400 i simskole och teknikgrupper. Utöver den egna verksamheten driver vi även en del av kommunens simskolor samt hjälper skolorna i närområdet med simundervisning. Vi erbjuder också många arbetstillfällen för ungdomar i närområdet som får utbildning och erfarenhet av ett ansvarsfullt arbete.

I ett läge där Näckenbadet inte är tillgängligt och inget alternativ erbjuds kommer troligtvis simsektionen upphöra redan vid ett avbrott i verksamheten på några månader. Kontinuiteten är av stor betydelse för oss för att kunna driva verksamheten på ett bra sätt.

Troliga konsekvenser om vi inte har tillgång till simhall under en termin:

-Simskoleverksamheten i vår kommundel upphör med konsekvenser för simkunnigheten i området.

-Vi kommer tappa våra duktiga simlärare, nästan uteslutande tidigare simmare i tonåren, som måste finna andra extrajobb. Det kommer vara en lång startsträcka innan vi kan hantera dagens volymer.

-Vi har två anställda i vår verksamhet och finansieringen av deras löner utan intäkter i form av medlemsavgifter kommer vi inte klara av.

-Skolorna i närområdet kommer få ännu svårare att erbjuda simundervisning, idag har de närheten till Näckenbadetsamt stöd från våra simlärare.

-Äldre tävlingssimmare kommer byta klubb.

-Yngre tävlingssimmare kommer troligen sluta i stor utsträckning och därmed försvinner vår rekryteringsbas av simlärare.

-De ideella krafter som idag driver verksamheten i form av styrelse, funktionärer mm har i hög utsträckning tävlingssimmande barn som troligen slutar eller byter klubb. Detta medför att hela organisationen kring SIF simning försvinner vilket medför svårigheter vid en omstart.

Sammantaget gör detta att startsträckan även efter ett kortare uppehåll kommer vara mycket lång.

Utöver detta kommer skolorna få ännu svårare att erbjuda simundervisning och allmänhetens motions och rekreationsbad får ännu mindre utrymme i Nacka.

I simklubben ser vi därför med oro på hur frågan kring Näckenbadets framtid hanteras.  Tiden går och beskeden vi erhåller är oftast av karaktären att vi ska vänta på en utredning eller ett möte som ständigt blir uppskjutet. Vi vill att kommunen skyndsamt startar ett arbete där målsättningen är att finna en långsiktig lösning för en simhall i kommundelen samt att säkerställa att en temporär lösning finns under tiden för realisering. Självklart står våra tidigare erbjudanden om att bidra i detta arbete kvar.